Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach

Adres szkoły: ul. Mickiewicza 13, 39-100 Ropczyce
Tel. fax: 17 22 18 571, 17 22 18 201
Adres e-mail: sekretariat@zsat-ropczyce.pl
Strona internetowa szkoły: http://www.zsat-ropczyce.pl
Oficjalna strona Facebook: https://www.facebook.com/zsat.ropczyce
Instagram: https://www.instagram.com/zsat_ropczyce
Tik Tok: http://www.tiktok.com/@zsat_ropczyce

Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach to placówka edukacyjna w której panuje atmosfera sprzyjająca nauce, kreatywnej pracy i wszechstronnemu rozwojowi uczniów. Oprócz solidnego wykształcenia ogólnokształcącego, umożliwiającego dobre przygotowanie do zdania „egzaminu dojrzałości”, uczniowie zdobywają wykształcenie zawodowe oraz kompleksowe umiejętności niezbędne na rynku pracy.
W szkole działają liczne koła zainteresowań, m.in.: Szkolne Koła Ligi Ochrony Przyrody, Caritas, Koła Gastronomiczne, Florystyczne, Plastyczno-Literackie "Strumyk" oraz grupa artystyczna "Aaplauz".
Uczniowie biorą udział w różnorakich konkursach ogólnopolskich np. : Olimpiadzie Wiedzy o Jedzeniu, Olimpiadzie Młodych Producentów Rolnych, Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej oraz konkursach ogólnopolskich: „Bitwa na drobiowe smaki”, MASTER BAKER, Zboża Najwyższej Jakości Powrót Do Zbóż Pradawnych, Ogólnopolskiego Konkursu Informatycznego - AKADEMIA LIDERÓW PRZYSZŁOŚCI, na których to regularnie zajmują wysokie miejsca.
ZSA-T to „szkoła z klasą”, członek „Akademii Cisco” oraz „Szkoła w chmurze”, placówka rodzinna, w której uczniowie otrzymują wszelkie wsparcie dydaktyczne i wychowawcze.

W roku szkolnym 2025/2026 kształcimy w zawodach:


Technika:

TECHNIK GRAFIKI I POLIGRAFII CYFROWEJ
Absolwent zdobędzie wiedzę i umiejętności w zakresie przygotowania materiałów cyfrowych, opracowania publikacji i prac graficznych do druku jak również przygotowania publikacji elektronicznych. Uczeń w trakcie nauki poznaje metody druku cyfrowego, obróbki druków cyfrowych, planowania i kontrolowania produkcji poligraficznej oraz drukowania i obróbki druków 3D.

TECHNIK ROBOTYK
Absolwent będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie montażu, uruchamiania i obsługi układów mechanicznych i elektronicznych robotów, dobierania i posługiwania się narzędziami do obróbki materiałów, wykonywania pomiarów wielkości mechanicznych i elektrycznych, czytania, wykonywania szkiców i rysunków elementów konstrukcji robotów, montowania, uruchamiania i obsługi układów mechanicznych i elektronicznych.

TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU
Absolwent będzie przygotowany do projektowania i kształtowania ogrodów, realizacji i pielęgnacji terenów zieleni, projektowania elementów architektury krajobrazu z zachowaniem wymogów estetycznych i ekologicznych, pielęgnacji i konserwacji istniejących i nowo zakładanych elementów architektury krajobrazu, prowadzenia uproszczonej rachunkowości i kosztorysowania oraz stosowania zasad marketingu.

TECHNIK INFORMATYK
Absolwent będzie przygotowany do obsługiwania komputerów zarządzanych różnymi systemami operacyjnymi, instalowania, konfigurowania i wykorzystywania różnorodnego oprogramowania, a także samodzielnego worzenia programów, konfigurowania sieci komputerowych i administrowania nimi oraz wykonywania aplikacji internetowych, tworzenia grafiki statycznej i animacji jako elementów stron internetowych. Swoją wiedzę i umiejętności potwierdzisz międzynarodowymi certyfikatami firmy CISCO.

TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
Absolwent będzie przygotowany do użytkowania, obsługi, konserwacji i naprawy pojazdów, urządzeń i maszyn stosowanych w rolnictwie oraz oceniania ich stanu technicznego. Zdobędzie uprawnienia do prowadzenia samochodu osobowego, ciągnika i kombajnu zbożowego oraz kwalifikacyjnego do prowadzenia wózków widłowych, spawania elektrycznego, gazowego i metodami TIG, MIG, MAG. Absolwent może pracować jako spawacz, mechanik samochodowy, ciągnikowy oraz operator sprzętu rolniczego.

TECHNIK URZĄDZEN I SYSTEMÓW ENERGETYKI ODNAWIALNEJ
Absolwent będzie przygotowany do organizowania, wykonywania, montażu, demontażu, kontrolowania pomiarów, konserwacji, naprawy systemów energetyki odnawialnej oraz instalacji współpracujących z systemami energetyki odnawialnej takich jak: instalacje wodociągowe, grzewcze, sanitarne, centralnego ogrzewania, klimatyzacji i wentyelektrycznej.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Absolwent będzie przygotowany do sporządzania potraw i napojów oraz ich ekspedycji, magazynowania artykułów spożywczych, oceniania jakości żywności, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji i usług gastronomicznych w zakładach zamkniętych i otwartych.

TECHNIK GEODETA
Absolwent będzie przygotowany do obsługiwania sprzętu geodezyjnego, wykonywania pomiarów i tworzenia na ich podstawie map wielkoskalowych w geodezyjnych programach komputerowych, tyczenia budynków i innych obiektów a także ich inwentaryzacji powykonawczej, wyznaczania punktów granicznych, wykonywania podziałów i rozgraniczeń nieruchomości.

TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
Absolwent zdobędzie wiedzę oraz umiejętności z zakresu przygotowywania, rezerwowania, rozliczania imprez i usług turystycznych oraz obsługi klientów korzystających z tych usług, ponadto zdobędzie wiedzę konieczną do prowadzenia informacji turystycznej w kraju i poza nim.

Szkoła Branżowa:

CUKIERNIK
Absolwent będzie przygotowany do obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych  do produkcji wyrobów cukierniczych, sporządzania półproduktów i gotowych produktów cukierniczych, dekorowania, przechowywania żywności, sporządzania potraw  napojów oraz wykonywania czynności związanych z ich ekspedycją.

KUCHARZ
Absolwent będzie przygotowany do wykonywania różnego rodzaju potraw i napojów w oparciu o normy i receptury, właściwego dobierania surowców i ich oceny pod względem towaroznawczej przydatności kulinarnej, wykańczania, dekorowania, wydawania posiłków, obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych.

KELNER
Absolwenci tego kierunku potrafią przygotować salę do obsługi konsumentów, nakrywać i dekorować stoły, serwować zamówione potrawy i napoje oraz udzielać porad w zakresie ich doboru. Profesjonalnie obsługują różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.

MECHANIK - OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
Absolwent będzie przygotowany do eksploatacji, obsługi i konserwacji pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej oraz oceniania ich stanu technicznego. Zdobędzie uprawnienia do prowadzenia samochodu osobowego ciągnika rolniczego oraz w formie kursów-spawacza: elektrycznego, gazowego, metodami MIG, MAG, TIG, cięcia plazmą oraz kwalifikacje operatora wózków widłowych i kombajnów zbożowych.